İzinli Elektronik İleti Göndermeniz İçin Yapılması Gerekenler

İzinli Elektronik İleti, 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe giren 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve 15 Temmuz 2015 tarihinde yayınlanan Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik kapsamında, hizmet sağlayıcılar tarafından alıcılara gönderilecek ticari mesajların, yönetmelikte belirlenenler dışında alıcının onayı olmadan gönderilemeyeceği, izin dahilinde gönderilen mesajlarda ise alıcılara ret hakkı sağlanması gerektiği belirtilmiştir.

İleti Yönetim Sistemi (İYS), 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe giren 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun ve Ticari İletişim ve Ticari İzinli Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş (TOBB) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nce sunulan ticari elektronik ileti izin ve ret süreçlerinin yönetilebildiği web tabanlı bir izin yönetim platformudur.
Alıcılar izin ve ret seçimlerini ileti yönetim sistemi üzerinden yönetebileceklerdir.

İleti Yönetim Sistemine Kayıt İşlemi

Ticari amaçlarla elektronik ileti (SMS, Mail, Sesli Mesaj) gönderen tüm kullanıcılarımızın İYS’ye kayıt olmaları gerekmektedir. Sistemin 1 Eylül 2020 tarihinde aktif olarak kullanılması planlanmaktadır. Sistem yayına girdikten sonra, İYS üzerinde onayı bulunmayan alıcılara ticari içerikli SMS gönderilemeyecektir.

Online ortamda yapmış olduğunuz kampanya, duyuru, tanıtım bildirim faaliyetlerinize devam edebilmeniz için öncelikle İYS kayıt işleminizi tamamlamanız gerekmektedir. İYS’ye kayıt olan tüm hizmet sağlayıcı ve markalarına ayrı ayrı tekil IYS numarası atanacaktır.

İYS kaydı olmayan kullanıcıların sms, e-posta gönderimleri yapılamayacağından, hizmetlerimizden yararlanmadan önce İYS kaydınızı tamamlamanız gerekmektedir.

  • Başvuruyu süreci sadece Hizmet Sağlayıcıları kapsar.
  • Başvurunun yapılabilmesi için MERSİS kaydı ve bu kayda göre yetkili görünen kişiler yapabilir.Bu nedenle Mersis bilgileriniz güncel olmalıdır
  • Yetkili kişilerin elektronik imza token’ları yanlarında bulunmalıdır. Bu konuyla ilgili Temel Hizmetler Kullanım Taahhütnamesi’ni imzalamalısınız. Müştereken temsil yetkisi bulunuyorsa en az bir yetkilinin daha, ilk yetkili tarafından imzalanmış dokümanı imzalaması gerekmektedir.

Detaylı Bilgi için: https://iys.org.tr/hizmet-saglayici/basvuru/nasil-yapilir

İleti Yönetim Sisteminde Yer Alacak Bilgiler

İleti yönetim sistemine yüklenecek rehberde aşağıdaki bilgiler yer almalıdır.

  • İletişim adresi
  • İzin türü (onay/ret)
  • İzin tarihi
  • İletişim kanal tercihi (arama, SMS, e-mail)
  • İzin kaynağı (1 Mayıs 2015 öncesi mal ve hizmet teminine yönelik işlemler için alıcının elektronik iletişim adresini vermesi, ıslak imzalı onay formu, web sitesi vb.)

İYS Gönderim Onayı Nasıl Alınır?

Gönderim onayı 3 şekilde alınabilir.

  • Fiziksel ortamda: form veya anket imzalanması veya fuar vb. etkinliklerinde alınabilir
  • Elektronik ortamda: web sitesi, mobil, kısa mesaj, çağrı merkezi, sosyal medya aracı üzerinden ya da,
  • İYS yolu ile: İYS web sitesi üzerinden, İYS mobil üzerinden, İYS çağrı merkezi üzerinden, İYS SMS kanalı ile alınabilir.

Onay ve Ret Taleplerinin Yönetimi

Markanıza gelen onay ve ret talepleri, Biotekno ve İYS arasındaki entegrasyon sayesinde, sizin adınıza tarafımızda yönetilecektir.

ArabicChinese (Traditional)EnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseKoreanRussianSpanishTurkishUzbek